Benodigdheden:

  • 150gr blanke amandelen
  • 150gr witte kristal suiker
  • 11 eetlepels plantaardige melk
  • 300gr zelfrijzend bakmeel
  • 150gr donkere basterdsuiker
  • 7gr speculaas kruiden
  • Snufje zout
  • 125gr koude boter
  • 1~3 eetlepels water
  • aantal gehalveerde amandelen

Keugengerei:

  • Keukenmachine
  • Cakevorm

Bereidingswijze:

Spijs

Maal de amandelen tot een fijne poeder in een keukenmachine. Let op dat je het niet te lang in de keukenmachine laat, omdat het anders in amandelpasta veranderd. Als je geen keukenmachine hebt, kan je ook 150gr amandelmeel gebruiken. Om dit recept noten vrij te maken, kan je 150gr tijgernoot meel gebruiken. Mix de 150gr kristal suiker door het de amandelen en mix het goed door elkaar. Voeg nu 3 eetlepels plantaardige melk toe en mix dit goed met de amandelen en suiker. Leeg wat vershoudfolie klaar en leeg de keukenmachine op de vershoudfolie. Kneed het mengsel tot een bal, verpak de bal met de folie en laat het een uur in de koelkast liggen.

 

Koek

Mix de droge ingrediënten (zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en speculaas kruiden) goed door elkaar. Voeg nu de boter en de 7 eetlepels plantaardige melk toe. In de ingrediënten lijst zei ik 11 eetlepels (3 + 8) maar ik begin met 7 en kijk aan hoe droog/nat het deeg is. Kneed het deeg goed tot een bal en leg het deeg ook in de koelkast bij de spijs. Het deeg moet minimaal 1 uur in de koelkast liggen, maar de smaak wordt het beste als je het deeg de avond voordat je de koek wilt gaan maken al in de koelkast legt.

 

Bestrooi je werkblad met een beetje bloem, verdeel het koek deeg in 2 ongelijke delen waar het grotere gedeelte de bodem en zijkanten vormen en het kleinere gedeelte de bovenkant. Rol het grootste gedeelte uit en leg deze in een ingevette bakvorm. Voeg 1 voor 1 de eetlepels water toe aan de spijs totdat je het makkelijk kan bewerken. Verdeel de spijs gelijkmatig over de koelbodem. Rol nu het resterende deeg uit en plaats deze bovenop de koek. Smeer de bovenkant van de koek in met een klein beetje plantaardige melk. Druk nu voor de garnering wat halve amandelen in de bovenkant van de koek. Bak nu de koek in 40 minuten op 180°C gaar en bewaarde koek buiten de koelkast.