Benodigdheden:

Bapao

  • 325gr tarwebloem
  • 1 theelepel instant gist
  • 175ml lauw water
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout

Vulling

  • 400gr oesterzwammen
  • beetje olijfolie
  • 7 eetlepels ketjap manis
  • eetlepel sambal oelek
  • theelepel citroensap
  • theelepel bruine suiker
  • theelepel maïzena

Keugengerei:

  • Stoompan
  • Oven
  • 2 vellen bakpapier
  • Theedoek

Bereidingswijze:

Dit recept is voor ongeveer 10 broodjes.

 

Mix de droge deeg ingrediënten en voeg het water toe. Kneed alles goed, vorm een bal van het deeg en zet apart voor anderhalf uur. 

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Gebruik een vork om de oesterzwammen uit elkaar te trekken en sliertjes te maken. Mix de sliertjes met de olijfolie en zout en bak voor 15 minuten in de oven. Maak ondertussen de saus door de ketjap, sambal, citroensap en bruine suiker in een pan te verwarmen. Mix in een bakje de water met maīzena tot een papje, voeg toe aan de saus in de pan en laat het zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Roer de oesterzwam, als deze klaar is in de oven, door de saus heen.

Leg een vel bakpapier klaar en verdeel het deeg in 10 stukken. Maak een balletjes van de stukjes deeg en druk deze zo plaat mogelijk. Leg 1~2 eetlepels van de oesterzwam vulling in het midden van het deeg en vouw de buitenkanten naar binnen en knijp het uiteinde goed dicht. Vorm nu het deeg in de vorm van een bapaobroodje. Dek de broodjes af met een theedoek en laat nog 25 minuten rijzen.

Breng een bodem water aan de kook in de stoompan en leg een aantal broodjes in de pan (afhankelijk van hoe groot de pan is). Onthoudt wel dat de broodjes nog waat groter gaan worden. Stoom de bapao broodjes voor 10 minuten. Je kan de broodjes een paar dagen bewaren in de koelkast, of je kan ze invriezen. Het lekkerste is om de broodjes met de stoompan weer op te warmen, maar de magnetron kan natuurlijk ook.